DORNISME

  • Publicat: Vineri, 03 Ianuarie 2014 14:47
  • Accesări: 2735

Fă-ți vara sanie și iarna căruță

Un fior de emoție a străbătut toți branșații la centrala termică. După ce consilierul pe probleme economice a primarului, dl Stelian Chiforescu, anunța, în urmă cu o lună, că cel de-al doilea cazan al centralei urma să fie modificat pentru a funcționa cu tocătură de lemn, firma care a câștigat licitația și care a făcut modificările necesare funcționării pe un astfel de combustibil, a dat chix, după primele probe, cerând încă 10 zile pentru a reuși să facă acest cazan funcțional.

În prag de iarnă, aceste probe care pot dura mai mult sau mai puțin, scot practic din funcțiune unul din cele trei cazane ale centralei. Ținând cont de avertizările succesive date de guvern, că ne așteaptă o iarnă deosebit de grea, ne punem întrebarea, dacă aceste lucrări se vor încheia în timp util, pentru ca gerurile anunțate să nu ne ia prin surprindere și să ne trezim că centrala nu va putea funcționa la capacitate maximă.

O rectificare care naște alte întrebări

În urmă cu câteva luni, în nr. din august a ziarului nostru, s-a strecurat o informație care a fost considerată incorectă. Oameni importanți din administrație ne-au reproșat că i-am fi atribuit nemeritat, deputatului USL, Dumitru Pardău, lucrările de extindere și modernizare a azilului de bătrâni din cartierul Roșu. Am aflat recent că proiectul prin care s-a primit finanțarea a fost întocmit de un funcționar public, d-na Mariana Boiarinof. E un proiect scos de la “naftalină”, întocmit prin 2008, depus la ADR Piatra Neamț, și care nu a primit finanțare (cu siguranță tot pe considerente politice), fiind trecut la “rezerve”, pe o listă de așteptare.

Proiectul a fost reluat de d-na Boiarinof, iar după ce devizul a fost refăcut, a fost depus la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Eroarea noastră ar consta că am presupus că cel care a facilitat obținerea finanțării, ar fi fost deputatul actualei puteri, Dumitru Pardău. Ceea ce ni se pare interesant, născând unele întrebări, e că timp de atâtea luni, nu a reacționat nimeni la așa-zisa “nedreptate” pe care i-o făcusem funcționarei.

Am fi putut chiar primi o hârtie oficială din partea primarului, vicelui, sau chiar a administratorului public, care puteau sesiza nedreptatea făcută. Sau, de fapt, atrăgându-ne atenția, s-ar fi descoperit că proiectul lor nu e proiectul lor, ci unul al predecesorilor lor. O părere, domnilor?

Salvamontul dornean…cu cai de lemn

Când jurnaliștii OrionMedia au făcut o tură în Munții Rodnei, au dat din întâmplare peste echipa celor de la Salvamont Bistrița. Dacă chipul aspru al băieților de munte nu era cu nimic diferit față de cel al băieților noștri din Dorna, mașina și echipamentul din dotare ne-au făcut să conștientizăm diferența de înțelegere a ceea ce ar trebui să însemne un serviciu de salvare montană.

Ca să înțeleagă nu numai cititorii noștri, ci și autoritățile locale, la ce anume ne referim, atașăm și o fotografie cu mașina de intervenție a salvamontiștilor bistrițeni. Băieții noștri, niște profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, au compensat timp de 8-9 ani de zile lipsurile din dotare. Îi respectăm mult prea mult pentru a alătura o fotografie cu Dacia “papuc” din dotare, mașinii de teren pe care o utilizează colegii lor din județul învecinat. Și pentru ca lucrurile să fie și mai clare, serviciile de salvare montană din toate județele din jurul nostru (Harghita, Maramureș, Neamț, Bistrița), absolut toate, dispun de aceleași dotări, adică echipament modern, performant, așa cum se cuvine unui serviciu care se ocupă cu…salvarea de vieți.

Să-i țină bunul Dumnezeu sănătoși pe băieți și la fel de entuziasmați ca și până acum, deoarece pasiunea pentru munte și pentru iubitorii de munte n-o să le dispară niciodată. Cu toate acestea, ne permitem o singură întrebare: ce anume împiedică autoritățile locale, să finanțeze/doteze, conform standardelor acestor vremuri, acest serviciu atât de necesar unei stațiuni turistice de interes național?

Redacția


Monitorul de Dorna nu este responsabil juridic pentru conținutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.

Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.

 

Ediția

Ediția numărul 246

Căutare

Mica publicitate

Trimite-ne anunțul tău și noi îl vom publica gratuit în următoarele două ediții ale Monitorului de Dorna.

Click aici pentru detalii.

Suntem pe Facebook!