Kaufland își va deschide un supermarket la Vatra Dornei

  • Publicat: Marți, 26 Noiembrie 2013 19:55
  • Accesări: 5039

În primăvara lui 2014, nostalgicii vremurilor comuniste nu vor asista la inaugurarea vreunei fabrici, ci a unui nou supermarket. Dacă în București, numărul supermarketurilor este mai mare decât al fabricilor, de ce ar fi la Dorna altfel? Orașul stațiune se înscrie și el în trendul național, acela al CONSUMISMULUI, și nu al producerii de “plus-valoare”, cum ne spun economiștii. Astfel, sirenele fabricilor, la intrarea în schimb de la ora 7, sau la ieșirea din schimb de la ora 3, rămân doar în amintirile celor care au trăit în perioada comunistă. Cât de plăcut ni se pare acum acel sunet! La fel de frumos ca și clopotele de la biserică, care au cam aceeași menire, aceea de a-i aduna pe oameni, și de ce nu, de a le da o menire. Sunetul sirenelor ne anunța că orașul își începe activitatea.

Despre cum au fost demolate fabricile dornene, despre cum au fost vândute la fier vechi, fiind falimentate voit sau din incompetență, vom scrie altădată. Ce este interesant, este că până și noul supermarket se va construi tot într-o fostă fabrică, care odinioară a reprezentat un blazon al industriei lemnului, fabrică în care au lucrat și până la 1700 de oameni. Astăzi, în tot orașul, numărul celor cu carte de muncă, de-abia atinge numărul celor care au lucrat în fostul “Bernat-Andrei”. Nu mai amintim UCRUPS-ul, cu ai săi 1000 de muncitori, Cooperativa Meșteșugărească, cu aproape 500 de oameni, ICIL-ul, unde lucrau câteva sute de oameni, industria mineritului samd.

O dorneancă stă în spatele acestei realizări

După studiile pe care le-au făcut cei de la Kaufland, supermarketul ar fi trebuit construit la Gura Humorului și nu la Vatra Dornei. Populația Dornei, împreună cu toată zona Dornelor, nu totalizează mai mult de 40 de mii de locuitori. Destul de puțin față de pretențiile firmei germane. Cu toate acestea, o doamnă care ocupă o poziție cheie la nivel de zonă a Moldovei, fiind din Dorna, a făcut ca opțiunea finală să fie orașul nostru. Păstrăm anonimitatea acestei persoane, deoarece politica firmei impune o astfel de discreție. Deschiderea supermarketului este considerată o realizare de către foarte multă lume, iar câteva dintre argumente le vom aborda și noi.

Orașul se mută spre confluența râurilor Dorna și Bistrița

Una dintre dramele acestui oraș este și aceea de a nu a fi existat niciodată un plan de dezvoltare urbană. S-a construit după ureche, oriunde i s-a părut unuia sau altuia dintre primarii avuți că s-ar preta a se construi ceva de utilitate publică. Lipsa unei culturi urbane își face simțită prezența oriunde îți arunci ochii la noile construcții de după 89. De la blocurile ANL și până la supermarketuri, de la pensiuni și hoteluri și până la clinici, totul a fost construit improvizat, în spații care necesitau și amenajarea unor parcări precum și acces mult mai lejer din arterele principale ale orașului. Nu am avut niciun primar, până în momentul de față, care să-și propună (și să-l și finalizeze) ca obiectiv realizarea unui PUG (plan urbanistic general), și tocmai de aceea, în afară de haosul urbanistic generat, nici echilibarea celor două părți ale orașului (partea de vest și cea de est) nu s-a enumerat printre prioritățile administrațiilor locale.

Nici noua administrație, nici consilierii locali, n-au învățat nimic din experiența neplăcută generată de înghesuirea a două blocuri ANL în strada Unirii. Pentru ca o astfel de situație să nu se mai repete, ar trebui tras un semnal de alarmă în privința dezvoltării orașului. Acum, vedem că orașul continuă să-și schimbe aspectul doar din prisma unor interese mai mult sau mai puțin economice. Malul drept al râului s-a dezvoltat datorită extinderii firmei omului de afaceri Grigore Prună. Prin venirea celor de la Kaufland, care vor ocupa circa 10% din suprafața fostei fabrici Regnafor, apare un centru comercial care schimbă zona dintre piața agroalimentară și intersecția de pe Schitului. Potențialul acestei zone este uriaș, nu numai din punct de vedere comercial.

Cartierul Chilia s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, multe vile fiind construite până la intersecția de la Foresta. O administrație în fruntea căreia s-ar găsi niște oameni cu viziune, ar lua foarte serios în calcul dezvoltarea orașului, făcând un proiect prin care să achiziționeze restul de 90% rămași din vechiul Regnafor. O parte din acest teren va fi cumpărat, în continuare, de firme interesate de vadul comercial creat prin apariția Kaufland, însă administrația trebuie să ia în serios posibilitatea extinderii orașului în paralel cu cartierul Chilia.

Trebuie să depășim această încremenire, acest blocaj reprezentat de eterna întrebare “De unde bani?”, iar un proiectant  să ne spună ce se poate construi acolo. Există suficient spațiu pentru un cartier de locuințe. Se poate muta baza sportivă de la stadion, iar actuala bază să fie ofertată cuiva interesat de construcția unui complex de agrement. Ideile pot fi îmbunătățite, important e să vrei să faci ceva. Doi dintre acționarii Regnafor, Cojocaru și Rusu, fac parte din actuala structură de putere a orașului, iar dacă se va ajunge la negocieri, poate nu vor cere același preț cu care au vândut celor de la Kaufland, cei doi putând da dovadă și de puțin patriotism local.

O ajustare a prețurilor în întreg orașul

Din experiența altor orașe în care s-au deschis supermarketuri Kaufland, o ajustare a prețurilor va avea loc în tot orașul. Ca să supraviețuiască în competiție cu un mastodont comercial, nimeni nu poate risca să mențină actualele prețuri de pe piață. Fiind atât de aproape de piața agroalimentară, se estimează că până și prețurile din piață vor scădea, ținând cont că supermarketul oferă și o gamă variată de legume și fructe. Așteptăm cu interes să vedem ce se va întâmpla, mai ales că Dorna a fost considerat întotdeauna un oraș în care prețurile sunt semnificativ mai mari decât în alte orașe. Ni s-a servit argumentul “distanță”, iar noi am înghițit această scuză.

Cine dispare, cine supraviețuiește

Celelalte supermarketuri din oraș vor rezista pe piață, însă vor trebui să-și adapteze ofertele. Studiile arată că, deschiderea unui Kaufland duce la o scădere cu 30% a supermarketului aflat în imediata apropiere. Ținând cont că Unicarmul se află la câteva sute de metri distanță, iar Kaufland va construi o parcare de 150 de mașini, este posibil ca aceștia să înceapă să aibă probleme. Supermarketul Total nu va înregistra pierderi deoarece oferta acestora, cu multe produse autohtone, bucovinene, tradiționale, nu o găsești în celelalte magazine din oraș.

Locația supermarketului Penny îi avantajează, iar magazinele de cartier nu vor dispărea deoarece, pentru cumpărături reduse, nu te duci până la supermarket. Chiar dacă omul de afaceri Grigore Prună, se alintă puțin, având un ton grav în privința deschiderii supermarketului în vecinătatea complexului lui, credem că va avea mai mult de câștigat decât de pierdut, chiar dacă magazinele alimentare ar avea de suferit. Este bine știut faptul că, zonei comerciale în care apare un Kaufland, îi crește automat valoarea prin vadul creat. Și Prună va fi nevoit să renunțe la ceva, dar, inovativ cum îl știm, va găsi o soluție care să-i crească afacerea. Prună a fost primul dealtfel și primul care a știut să speculeze zona care acum își dovedește adevăratul potențial economic.

În loc de concluzie

Momente de acest gen sunt rare în localități de mărimea Dornei, și nici atunci când apar nu știm cum să le speculăm și să creem pe lângă ele alte oportunități. Marile lanțuri de magazine dezvoltate în orașele mari au creat în jurul lor și zone de recreere (terase, parcuri), care, împreună cu spațiile comerciale, au atras și alte categorii de consumatori. Se are oare în vedere așa ceva pentru dezvoltarea zonei? Oamenii cu idei, știu, că, atunci când au pe masă o invenție, tot ei trebuie să vină și cu o soluție?

Mihai Cioată


Monitorul de Dorna nu este responsabil juridic pentru conținutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.

Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.

 

Ediția

Ediția numărul 246

Căutare

Mica publicitate

Trimite-ne anunțul tău și noi îl vom publica gratuit în următoarele două ediții ale Monitorului de Dorna.

Click aici pentru detalii.

Suntem pe Facebook!